.

Begeleiding van Hoog Sensitieve Personen

In 1986 ontdekte de Amerikaanse psychologe Elaine Aron, psychotherapeut en universitair docent, de Highly Sensitive Person (HSP), ofwel een Hoog Sensitief Persoon. Een tijd later verscheen in Nederland het eerste artikel over hoogsensitiviteit. Inmiddels zijn er diverse boeken van Elaine Aron en andere auteurs omtrent dit onderwerp verschenen.

Een echte definitie geven over hooggevoeligheid blijft lastig daar de betekenis voor ieder hooggevoelig persoon anders is. Heel kort genomen zou je kunnen zeggen dat een Hoog Sensitief Persoon een individu is die gevoelig is voor indrukken en subtieler nuances waarneemt dan gemiddeld.

Ik kan je begeleiding bieden bij het leren omgaan met je HSP kenmerken. Voor meer informatie kun je contact met mij opnemen.

HSP 3-in1 Test

De meerkeuze HSP-3-in-1 test geeft allereerst de mate van sensitiviteit weer. Ben je wel of niet bovengemiddeld sensitief? Ten tweede wordt er in de test onderscheid gemaakt tussen hoogsentimentaliteit en hooggevoeligheid. Op welke gebieden liggen je lasten exact en op welke andere gebieden kun je juist goed met de lasten van hooggevoeligheid omgaan? Indien er goed met de lasten kan worden omgegaan bestaat de mogelijkheid pas echt dat onderliggende kwaliteiten tot uitdrukking kunnen worden gebracht.

Hoe doe ik de test? Het is belangrijk dat je de test op je gemak doet. Neem er de tijd voor. Desnoods in delen. Ook hier geldt, beantwoord iedere vraag al naar je gevoel je ingeeft ook al zijn de antwoorden soms uitersten in je beleving. Kies dát antwoord waar het gewicht van je gevoel het meest naar uitgaat ook al herken je je niet in alles van het betreffende antwoord. Let op de schuingedrukte woorden want die zijn extra belangrijk voor het vinden van het juiste antwoord. Lees eerst de algemene kenmerken en eigenschappen door die bij hooggevoeligheid horen. Ook de eigenschappen die geen lasten zijn maken deel uit in de herkenning van je eigen hooggevoeligheid. Wees eerlijk in het kiezen van je antwoorden ook al is dat misschien wat lastig.

Doe de HSP Test!

Zorgdiensten van Wies Horninge